Nye opgaver fra stærkt udgangspunkt

Martin Sort Mikkelsen tiltrådt som direktør for Nordjyske Jernbaner

Martin Sort Mikkelsen foran de karakteristiske blå tog fra Nordjyske Jernbaner.

Onsdag den 15. juni 2022

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

Udvidet drift, gods fra Hirtshals og grøn omstilling er de opgaver, som Martin Sort Mikkelsen er gået i gang med at løse i sit nye job som administrerende direktør for Nordjyske Jernbaner. Han har pr. 1. maj afløst Peter Hvilshøj, der er gået på pension.

Den nye jernbane-direktør glæder sig over at tiltræde i en virksomhed med et stærkt udgangspunkt.

”Vi leverer regional togbetjening fra Skagen til Skørping med næsten udelukkende halv times drift med høj præcision og stor tilfredshed hos passagerne. Det skal vi for enhver pris fastholde,” siger den nye direktør.

Martin Sort Mikkelsen er 55 år og kommer fra stillingen som stabschef i Hjørring Kommune. Han er uddannet søofficer og er fortsat kommandørkaptajn af reserven og tilknyttet Arktisk Kommando i Grønland.

Hos Nordjyske Jernbaner står han overfor tre store udviklingsopgaver.

Udvidet drift:
Fra næste år skal Nordjyske Jernbaner køre til Aalborg Lufthavn. Desuden forventes den regionale togdrift forlænget fra den nuværende sydlige endestation i Skørping til Arden og Hobro – mest sandsynligt fra 2026. Endelig er der ønsker om flere stationer, eksempelvis i Frederikshavn og Vestbjerg.

Godstrafik:
Jernbanetransport af gods til og fra den nye godsterminal i Hirtshals er et længe næret ønske. Flere operatører er interesserede. For Nordjyske Jernbaner gælder det om at finde en løsning på, hvordan godstrafik kan passes ind på den enkeltsporede jernbane uden at kompromittere passagertrafikken.

Bæredygtighed:
Nordjyske Jernbaner har begyndt sin grønne omstilling ved at bruge GTL brændstof til togenes dieselmotorer. Gas-To-Liquids er cirka 25 pct. renere end traditionel dieselolie. På sigt kan andre og renere drivmidler som metanol og brint blive aktuelle. På det lange sigt handler det om elektrificering med kørestrøm og batteridrift – eventuelt i en kombination.

Del denne artikel