Når kælenavnet bliver til firmanavn

Tredje generation af Madsen-familien driver kølevirksomhed i Hirtshals

Jens Madsen i centrum for Kølemadsen-teamet

Mandag den 14. marts 2022

Skrevet af journalist Mette Ring for Erhverv Hjørring

Med Nordsøen Oceanarium som nabo har Kølemadsen A/S ligget på Hirtshals Havn siden 1986. Tre generationer har stået i spidsen for virksomheden siden begyndelsen i 1969, hvor N. L. Madsen reparerede køle og fryseanlæg og ismaskiner fra sin private garage. I dag er det tredje generation af Madsen-familien, Jens Lund Madsen, der er ejer og direktør i virksomheden.

I sidste måned færdiggjorde Kølemadsen A/S en ordre i millionklassen til en fødevarevirksomhed i Grønland, som har været undervejs i knap et års tid. Målet var at etablere fryserum og udvidelser af eksisterende fryseanlæg. Fryseanlæggene blev bygget af tre medarbejdere som moduler på havnen i Hirtshals med den lokale virksomhed Marine-El som underleverandør.

”Vi er en klynge af virksomheder her på havnen i Hirtshals. Vi kan lave en færdig løsning med mange lokale virksomheder som underleverandører. Det er fantastisk. Det betyder, at det bliver den bedste kvalitet og rigtigt første gang,” siger ejer og direktør Jens Madsen.

I februar var to medarbejdere i Grønland og færdiggøre opgaven samt lave eftersyn hos anden kunde. Kølemadsen A/S har fortsat opgaver rundt omkring i Danmark, men også i udlandet.

”Netop nu har vi mange opgaver på værfterne i Hirtshals, Skagen og Frederikshavn. Men også på industrivirksomheder i Aarhus, Svendborg og København. Og så har vi også givet tilbud på større opgaver i Bangladesh, Sydafrika, Skotland og Island,” fortæller Jens Madsen.

Virksomheden. der er medlem af Erhverv Hjørring, beskæftiger 15 medarbejdere, hvoraf ni er uddannede køleteknikere, to maskinmestre samt to bogholdere. Jens Madsens far Ivan Madsen er fortsat en del af hverdagen – han arbejder nemlig som afdelingsleder i Thyborøn.

Om det er de seneste måneders prisstigninger på gas og olie, eller om det skyldes krigens udbrud i Ukraine, er uvist. Men virksomheden har oplevet en pludselig og større efterspørgsel på varmeanlæg siden krigens udbrud. Det er private kunder, der spørger på luft til luft og luft til vand anlæg.

”Tidligere plejede vi i gennemsnit at få en forespørgsel hver 14. dag, men i løbet af den første uge af krigen har vi haft syv forespørgsler. Og vi fornemmer også, at vores grossister på det område har travlt. Tiden vil vise om, det bliver et af de områder, hvor vi også får travlt de kommende uger og måneder,” siger Jens Madsen.

”En af vores største udfordringer i fremtiden vil blive at få kvalificeret arbejdskraft. Vi spotter og har øje på unge i vores netværk eksempelvis blandt venner huset, folk vi kender og skoleklasser, der kommer på besøg. Og så er vi jo også med i Ungegarantien. Så taler vi med de unge og hører, om ikke de kunne have lyst til at tage uddannelsen som køletekniker med os som læreplads,” siger Jens Madsen.

Han tilføjer, at der kun er ét sted i Danmark, hvor man kan tage uddannelsen til køletekniker, og det er i Hadsten. Derfor er der kun i omegnen af 20-30, der bliver færdiguddannede hvert år.

”De er så dygtige og har fået så god en uddannelse, at udlandet også har fingrene fremme for at få fat i dem, så det kræver, at vi er proaktive og fremme i skoene i forhold til tidligt at få øje på og prikke til de unge mennesker,” fortæller Jens Madsen.

Del denne artikel