Lokale partnere til grønt demo-projekt søges

Heatflow vil gøre Hjørring til udgangspunkt for smart køling af datacentre

Gruppen bag Heatflow, fra venstre Dennis N. Jensen, Paw Mortensen og John S. Pedersen.

Mandag den 12. april 2021

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

Hjørring som udgangspunkt for en vækst-virksomhed, der med smart teknologi bidrager til grøn omstilling.

Det er visionen hos Paw Mortensen og hans partnere i Heatflow, Dennis Naldal Jensen og John Skjoldrup Pedersen, der netop nu er i gang med et projekt, der går ud på at køle et helt nyt datacenter på Aalborg Universitet og eksportere varmen ud i fjernvarmenettet i Aalborg.

AAU’s datacenter betjener 3500 ansatte og 20.000 studerende. Et center til et demo-projekt i Hjørring behøver dog ikke at have samme størrelse.

”I Heatflow har vi de tekniske kompetencer, erfaring i projekt-design og et internationalt netværk til at kunne gennemføre projektet og tiltrække investeringer fra danske og europæiske fonde. Hvad vi mangler, er et eller flere datacentre her i Hjørring, hvor vi kan omsætte vores know-how til praksis i et demo-projekt,” siger Paw Mortensen.

Folkene bag Heatflow tror på, at det har stor værdi at placere virksomheden i Vendsyssel. Her er der mulighed for at udvikle demoprojekter på alle de små og mellemstore datacentre i området og dermed sikre, at de private og offentlige investeringer ikke kun går til universitetsbyerne i Danmark.

Med den Europæiske genopretningsplan med 750 mia. Euro i kassen kommer der snart mange initiativer til regionale udviklingsprojekter, specielt inden for energi og miljø. Heatflow har initiativer i gang med værdikæden (datacenter/fjernvarme-branchen) om at få adgang til de mange midler.

Paw Mortensen forestiller sig, at Heatflow med et pilotprojekt i Vendsyssel til at starte med kan beskæftige en halv snes personer, men at det langsigtede kommercielle perspektiv et meget større.

Køling af elektronik er en opgave, der vokser voldsomt. Komponenterne i servere bliver stadig mere kompakte og energikrævende, hvor traditionel køling med luft ikke er tilstrækkelig og giver en for lav temperatur til opvarmningsbrug.

”I Heatflow’s løsning (thermosiphon køling) drives serverkølingen af tyngdekraften alene, og varmen kan via en varmeveksler overføres til f.eks. fjernvarmenettet. Det vil reducere strømforbruget betydeligt, da en stor del af datacentres strømforbrug går til serverkøling,” forklarer Paw Mortensen.

Køling af datacentre er et stadigt voksende område, der involverer globale giganter som Facebook, Amazon, Microsoft og Google. Eksempelvis er Facebook ved at bygge et stort datacenter i Odense, hvor man vil udnytte spildvarmen.

Den stadig stigende efterspørgsel af strøm til at drive de mange nye datacentre repræsenterer en betydelig udfordring for den globale overgang til et grønt energisystem. De store datacentre kan øge Danmarks samlede elforbrug med 4 pct. Ifølge den seneste analyse fra Energinet forventes elforbruget til store datacentre i Danmark at være ca. 3.600 GWh årligt i 2025.

Stifterne af Heatflow har i mange år samarbejdet med serverproducenter og kender deres teknologiudvikling i detaljer. Flere af disse producenter har arbejdet på at integrere en mere effektiv køleteknologi og anerkender Heatflows køleteknologi som et kommercielt interessant alternativ til både luft- og vandkøling.

Stifterne af Heatflow har mere end 15 års erfaring med at anvende den passive køleteknologi til kommercielt brug, blandt andet igennem et tidligere samarbejde med Ericsson-koncernen, som i dag har mere end 750.000 mobilbasestationer med denne køleteknologi.

Del denne artikel