Leverandør til et mere bæredygtigt byggeri

Efterspørgslen overstiger produktionskapaciteten hos Genbrugssten ApS

Direktør Mikkel Kastrup i den store hal, hvor mursten fra nedbrudte huse gøres klar til bæredygtigt genbrug.

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

I takt med, at kravene stiger til et mere bæredygtigt byggeri i Danmark, stiger også efterspørgslen på genbrugsmaterialer. Og det mærkes hos Genbrugssten ApS, hvor efterspørgslen efter rensede genbrugsmursten til nyt byggeri i dag overstiger kapaciteten på anlægget på Agdrupvej i Brønderslev.

I dag foregår rensningen og produktionen af genbrugsmursten i en blandet produktionsgang, der involverer maskinel afrensning, manuel håndtering og robotpakning. Men virksomheden, der har været i gang siden 2017, er i gang med at afsøge muligheder for mere effektive metoder.

”Vi er stadig en pionervirksomhed. Vi kan ikke gå nogen steder hen og købe os til et produktionsanlæg. Vi må selv opfinde det. Og det taler vi med kloge folk om, blandt Aarhus Universitet og Teknologisk Institut,” siger direktør i Genbrugssten, Mikkel Kastrup.

Genbrugssten ApS ejes af den selvejende erhvervsdrivende fond Cirkulær Nord Fonden, der også står bag MV Farligt Affald A/S i Hjørring. Fondens overordnede formål er at fremme miljømæssige og socialøkonomiske formål gennem cirkulær økonomi.

Behovet for en bæredygtig indsats i byggeriet er akut. Bygge- og anlægsbranchen er den største affaldsproducent i Danmark. Branchen genererer omkring 5 millioner ton bygge- og anlægsaffald om året, ca. 40 procent af alt affald i Danmark. Dertil står nybyggeri og renoveringer af boliger for omkring 20 procent af den samlede CO2-udledning.

Genbrugssten har hos Niras fået udarbejdet en EPD (miljøvaredeklaration), som dokumenterer, at virksomhedens genbrugsmursten udleder 41 gram CO2 pr. sten. Et gennemsnit af seks forskellige massive mursten brændt på naturgas viser en udledning på 410 gram CO2.  Altså 10 gange så meget som genbrugsstenen.

Der går typisk 16.000 mursten til at bygge et enfamiliehus, dvs. at der spares omkring 6 ton CO2 ved at bygge med genbrugsmursten i stedet for nye. Det svarer til at, at man kører 12 gange fra Nordjylland til Rom og retur igen i en nyere VW Golf.

Genbrugssten kan håndtere mursten fra nedbrydning af bygninger opført med kalkmørtel. Fra 1960 begyndte byggeriet at anvende cementmørtel.

”Det skal vi opfinde metoder til at rense, for også nyere byggeri vil med tiden blive revet ned”, siger Mikkel Kastrup.

Den aktuelle kapacitet hos Genbrugssten er ca. 600.000 mursten på årsbasis. De fleste anvendes i Danmark, men der eksporteres desuden til både Norge og Tyskland.

Genbrugssten som æstetisk element indendørs i nyt boligbyggeri i Aarhus.

”Vores mursten vælges selvsagt af bygherrer og arkitekter ud fra hensyn til den mindst mulige miljøbelastning i nybyggeri. Vores mursten må indgå med 0 pct. CO2-belastning i byggeriets miljøregnskab. Men faktisk vælger mange genbrugsmursten af æstetiske årsager. Genbrugssten varierer i farve og tekstur på en anden måde at nye og ensartede sten. Det giver et murværk et mere arkitektonisk unikt et udtryk, som er meget eftertragtet”, siger Mikkel Kastrup.

Entreprenørerne er efterhånden blevet meget opmærksomme på at lade nedbrydning foregå mere nænsomt, således Genbrugssten kan give nyt liv til murstenene, og de kan indgå i nye byggerier.

”Vi er blevet så gode til genbrug, at mere end 99 pct. af de nedbrydningsmaterialer, vi modtager, kan vende tilbage til byggebranchen” udtaler Mikkel Kastrup.

Genbrugssten betaler entreprenørerne for de nedbrudte sten, og der er naturligvis omkostninger ved sortering, rensning, pakning og administration.

”Men vi er konkurrencedygtige på prisen. Vores mursten koster cirka det samme som en ny mursten i mellemklassen. Vi er billigere end de dyreste nye sten – men dyrere end de billigste,” siger Mikkel Kastrup.

Der er et sted mellem 15 og 20 medarbejdere ansat hos Genbrugssten. En del af disse er personer, der af den ene eller den anden grund står uden for det almindelige arbejdsmarked. Virksomheden opfylder dermed også den socialøkonomiske ambition hos ejeren, Cirkulær Nord Fonden, om at skabe meningsfuldt arbejde til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

Ny bygning til Sunset Boulevard i Nørresundby opført med genbrugssten fra Brønderslev.

Del denne artikel