Kontant udbytte af grøn omstilling

Miljøkrav førte til gennemgribende forandring hos Ventisol

Kim Jørgensen (til venstre) og Jan Lunde ved en nyanskaffet maskine til presning af pap og plastik, som Ventisol sælger til genbrug.

Tirsdag den 25. oktober 2022

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

Det begyndte med kravet om at udarbejde en EPD for virksomhedens produkter. Men det er blevet til en gennemgribende grøn omstilling af hele virksomheden. Og oveni kommer et kontant udbytte til medarbejderne.

Historien foregår hos Ventisol i Vrå, og den begynder med, at Ventisol på linje med andre leverandører til byggeriet skal forberede sig på, at byggematerialer fra nytår skal have en EPD (Environmental Product Declaration) eller miljøvaredeklaration, der dokumenterer en byggevares miljømæssige egenskaber (læs mere på edpdanmarks hjemmeside).

Til at bistå med det omfattende dokumentationsarbejde, som EDP’en kræver, fik Ventisol hjælp af erhvervskonsulent Henrik Dam fra Business Hjørring.

”Henrik har været en uvurderlig hjælp for os til at få udarbejdet EPD’en. Men han gav os samtidig inspiration til at tænke grøn omstilling ind i hele vores produktion,” fortæller Ventisol’s direktør, Kim Jørgensen.

I en årrække har Ventisol i samarbejde med sin leverandør af profiler til vinduer og døre, VEKA i Tyskland, haft fokus på miljøvenlig recirkulation af plastmaterialer. Nu er ledelse og medarbejdere på fabrikken gået et skridt videre og sorterer alt det, der før blev betegnet som affald.

”Og til vores glæde fandt vi ud af, at der er penge i genbrug. Vi smider ikke affald ud, vi sælger genbrugsmaterialer, og pengene lægger vi i en kasse til fordeling mellem medarbejderne,” siger en meget tilfreds Jan Lunde, der er både salgschef og ejer af Ventisol.

Hvor mange penge, der kommer ud af den grønne omstilling, er det for tidligt at sige noget om.

”Men det handler også mest om, at vi alle er blevet bevidste om at tænke grønt og handle ansvarligt i forhold til miljø og energi,” siger Jan Lunde.

Det grønne mindset hos Ventisol får også den virkning, at virksomhedens nu sætter i gang med en gennemgang af energiforbruget i virksomheden.

”Vi har også planer om en øget markedsføring af vores produkter. Vinduer og døre i plast er faktisk særdeles miljøvenlige, fordi plast kan genbruges adskillige gange i modsætning til andre materialer,” siger Kim Jørgensen.

Del denne artikel