Kommunens største arbejdsplads trives

Ny analyse: Detailhandlen i Hjørring kommune er i stærk vækst

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

”Handel” er Hjørring kommunes største arbejdsplads. En ny analyse gennemført af konsulentvirksomheden COWI for Hjørring Kommune viser, at der i 2021 var 4.848 arbejdspladser indenfor handel. I den forrige detailhandelsanalyse fra 2014 var der 4.262 arbejdspladser. Altså en fremgang på 14 procent.

Også omsætningen i butikkerne er steget. Den var i 2021 4.3 mia. kr., og det er godt 0.4 mia. kr. mere end i 2016.

Hjørring kommune har i det hele taget et stærkt handelsliv med overskud på ”handelsbalancen”. Borgerne i Hjørring kommune brugte selv 2,9 mia. kr. i kommunens butikker, mens handlende fra andre kommuner brugte 0.6 mia. kr. og turister 0.8 mia. kr.

Siden 2016 er handelsoverskuddet i Hjørring kommune vokset med næste ½ mia. kr.

Analysen viser også, at turismen har voksende betydning for detailhandlen. I 2016 udgjorde turisternes handel 11 pct. af omsætningen i butikkerne, mens den i 2021 var steget til 18 pct.

Strukturen for forretningerne i kommunens er under forandring. Med 371 butikker er der en tilbagegang på 2 pct. i forhold til 2017. Det er dog et mindre fald end på landsplan, hvor der i de seneste ti år er blevet 10 pct. færre butikker.

I bymidterne var der i 2022 208 butikker, men 286 kundeorienterede servicevirksomheder som caféer, restauranter og takeaway og fitness. Specielt i de turismeorientrede byer Løkken, Hirtshals og Lønstrup udgør spisesteder en voksende del af bybilledet.

Internt i kommunen er forholdet mellem Hjørring by og resten af kommunen stort set uforandret siden 2011. Hjørrings andel af butikker i hele kommunen har ligget fast på ca. 53 pct., mens Hjørrings andel af omsætningen gennem perioden har ligget mellem 62 og 64 pct.

Analysen slår fast, at væksten i Hjørring by således ikke er sket på bekostning af detailhandlen i resten af kommunen.

Her følger nogle af analysens resultater vedrørende de enkelte byer i Hjørring kommune:

Hjørring
Internt i Hjørring by er der sket en markant udvikling. Tyngden i handelslivet har forskudt sig fra bymidten til Frederikshavnsvej.

Bymidten har siden den første detailhandelsanalyse i 1998 og frem til 2022 mistet betydning. I 2011 havde bymidten ca. 58 pct. af alle butikker i byen. I 2022 var andelen faldet til 52 pct. I 2010 stod bymidten for ca. 47 pct. af omsætningen mod ca. 37 pct. i 2021.

I samme periode er aflastningsområdet langs Frederikshavnsvej vokset i betydning. Andelen af byens butikker er steget fra ca. 17 pct. i 2017 til ca. 23 pct. i 2022, og andelen af omsætningen er steget fra ca. 19 pct. i 2016 til ca. 34 pct. i 2021.

Kort fortalt er væksten ved Frederikshavnsvej sket samtidig med tilbagegangen i bymidten, men da tilvæksten ved Frederikshavnsvej har været større end tilbagegangen i bymidten, er Hjørring by som helhed blevet styrket som handelsby.

Hvis udviklingen fortsætter, så vil butikkerne ved Frederikshavnsvej om få år få højere omsætning end bymidten.

Hirtshals
Hirtshals er kommunens næststørste handelsby. Tallene peger på, at detailhandlen i Hirtshals har været presset siden seneste detailhandelsanalyse i 2017.

Der er blevet færre butikker i Hirtshals, omsætningen er faldet med ca. 2 pct. mod en vækst på ca. 11 pct. i kommunen som helhed, og handelsbalancen er faldet lidt fra 109 til 108.

Hirtshals har først og fremmest sin styrke inden for dagligvarer og en vis grad inden for beklædning, men der er et større underskud på handlen inden for øvrige udvalgsvarer.

Løkken
Løkken har haft betydelig fremgang. Antallet af butikker er stort set det samme som i 2017, omsætningen er vokset med ca. 76 mio. kr., og handelsbalancen er gået fra 209 i 2016 til 262 i 2021.

Løkken har sin styrke inden for dagligvarer og især inden for beklædning, hvor der er store overskud på handlen.

Lønstrup
Lønstrup har siden 2017 haft en større tilbagegang på 7 butikker. Der har været tilbagegang i antallet af kunsthåndværkere og gallerier og butikker inden for design og antik. Der er blevet færre butikker i Lønstrup, men de har væsentligt større omsætning, og handelsbalancen er stærkt forbedret.

Lønstrup har meget stor styrke inden for beklædning, hvor der er langt større handel end byens størrelse svarer til. Lønstrup er også stærk inden for dagligvarer og til en vis grad inden for øvrige udvalgsvarer, hvor kunsthåndværk trækker op, men tallene tyder på, at kunsthåndværk ikke står lige så stærkt i Lønstrup som tidligere.

Tversted
Tversted har klaret sig godt siden 2017. Der er i dag 9 butikker mod 5 butikker i 2017. Der er bl.a. kommet butikker inden for antik og kunst.

Sindal
Sindal har lidt færre butikker end i 2017, butiksarealet er blevet mindre, og der har været betydelig tilbagegang i omsætningen. Der er et vist udbud af butikker inden for tøj og sko. Inden for øvrige udvalgsvarer er udbuddet meget begrænset.

Vrå og Tårs
Handelslivet i Vrå og Tårs har tidligere været i tilbagegang, men sammenlignet med 2017 er udviklingen vendt i de to byer. De har fået lidt flere butikker, og der har været vækst i omsætningen. Der er udvalgsvarebutikker i begge byer,+ men udbuddet er begrænset.

Bindslev
Bindslev har færre butikker end i 2017, og omsætningen er den samme som i 2016. Der er to minimarkeder og et større byggemarked i Bindslev, herudover er udbuddet af udvalgsvarebutikker begrænset.

Øvrige byer
I de mindre byer er der dagligvarebutik i Vrensted, Hundelev, Bjergby, Tornby, Mosbjerg, Lendum og Skallerup. Kun Åbyen har mistet sin dagligvarebutik siden forrige detailhandelsanalyse i 2017.

Del denne artikel