Aliga får Erhverv Hjørrings Iværksætterpris

Erhverv Hjørrings Iværksætterpris 2018 går til en meget speciel virksomhed med stort strategisk perspektiv. Nemlig mikroalge-producenten Aliga fra Hjørring og manden bag virksomheden, Michael Krag Nielsen.

Erhverv Hjørrings formand, advokat Henrik Willadsen, overrakte prisen til Michael Krag Nielsen ved den store StartUp event torsdag på EUC Nord i forbindelse med den internationale iværksætteruge.

I sin tale ved overrækkelsen sagde Henrik Willadsen:

”Aliga er kun halvandet år gammel. Den baserer sig på banebrydende teknologi og samarbejder med en række universiteter i ind- og udland.

Bag virksomheden står 15 private investorer, der til en start har skudt omkring 20 mio. kr, i virksomheden.

Alt i alt er der tale om et helt usædvanligt iværksætter-projekt, som kan få meget betydningsfuld placering i det lokale erhvervsbillede.

Aliga er stadig i en startfase, men producerer og markedsfører i dag mikroalger til fiskefoder fra to produktionslinjer. Fire mere er på vej. På længere sigt er det planen at dyrke alge-produkter til fødevare- og medicinalindustrien.

Fiskefoder-produktionen på Vandværksvej i Hjørring vil i fuldt udbygget omfang omfatte mellem 30 og 45 arbejdspladser. Den forventede opgradering til fødevare-produktion vil betyde oprettelse af mellem 200 og 300 arbejdspladser.

Aliga er på den yderste forkant indenfor branchen og bruger højtuddannede specialister – de fleste hentet i udlandet. Forskningschef er for eksempel fra Mexico. Aliga har selv udviklet virksomhedens teknologi, som angiveligt er noget af det mest avancerede, der findes i branchen på verdensplan.

Bag Aliga står Michael Krag Nielsen, Han er opvokset i Hjørring og blev udlært som tømrer. Efter en rygskade uddannede han sig til konstruktør, drev egen arkitektvirksomhed i Aalborg og kom siden til Rambøll og arbejdede internationalt, primært med finansiering til store internationale projekter som for eksempel hoteller og lufthavne.

Ad den vej kom han tæt på fiskefoderbranchen og fik indsigt i de muligheder, der lå heri. Gradvist modnedes idéen om at etablere egen virksomhed i branchen. Og det blev så i fødebyen Hjørring, selv om han fik fristende tilbud om andre placeringer f. eks. i Aarhus og Kalundborg.

Hjørring blev valgt på grund af et godt klima for start-ups og på grund af nærheden til Aalborg Universitet og forskermiljøet i Hirtshals.

Vi er glade for, at du traf det valg Michael. Vi ser frem til at følge dig og Aliga i fremtiden.”