Erhvervskonto er barriere for iværksættere

Stram lovgivning imod hvidvask gør det vanskeligt for start-ups

Mandag den 16. januar 2023

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

Problemet er velkendt: Det kan være svært for en nystartet virksomhed at få en erhvervskonto i banken.

Masser af iværksættere er stødt på barrieren. For eksempel bugner det store Iværksætter Netværk (IVN) på Facebook med beretninger om iværksætteres slagsmål med bankerne for at få lov til at oprette en erhvervskonto.

Hans Peter Wolsing

Hans Peter Wolsing fra Lønstrup, der driver websiten Startinfo.dk, og som har årelang erfaring som iværksætter-konsulent, er gang på gang stødt på problemet.

”Erhvervskonto-problemet er blevet stort efter vedtagelsen af den stramme lovgivning mod hvidvask i 2017. Det er naturligvis forståeligt, at bankerne følger loven og kræver udførlig dokumentation fra iværksætterne. Men jeg hører mange historier om banker, der er så strikse i deres krav, at man får en mistanke om, at de overimplementerer reglerne,” siger Hans Peter Wolsing.

Dertil kommer, at ikke alle banker er lige seriøse i sagsbehandlingen.

”En iværksætter fik for eksempel først tilsagn om en erhvervskonto, efter at han havde købt for 20.000 kr. garantibeviser i pengeinstituttet. I et andet tilfælde lykkedes det iværksætteren at få en erhvervskonto, da han meldte sig ind i det netværk, hvor den lokale erhvervskundechef også sad,” fortæller Hans Peter Wolsing.

Han frygter, at et gråt marked er ved at vokse frem som følge af erhvervskonto-problemet.

”Der er begyndt at dukke virksomheder op, som tilbyder at løse iværksætterens problem mod at få en procentdel af omsætningen i den nye virksomhed. Det er en parallel til kviklån-markedet med kortsigtet hjælp, som til gengæld bliver dyr på langt sigt.”

På websiten Startinfo.dk har Hans Peter Wolsing lavet en vejledning til iværksættere, der vil oprette en erhvervskonto. Læs her.

På den anden af bordet – i bankerne – anerkender man, at der er en udfordring omkring iværksættere og erhvervskonti.

Søren Kjær Christensen

Erhvervsdirektør Søren Kjær Christensen, Sparekassen Danmark i Hjørring, siger:

”Med hvidvaskloven er der blevet dyrt for os at administrere en erhvervskonto. De omkostninger skal vi have dækket ind.

Det bedste for både iværksætteren og banken er at oprette et kundeforhold med en win-win situation, hvor parterne har gavn af hinanden.

En ren transaktionskonto, der blot er en kasse til at formidle ind- og udbetalinger, er set fra vores side ikke særlig interessant, og kunden vil ofte finde den for dyr, fordi vores bagvedliggende omkostninger til at kontrollere transaktionerne efter lovens bogstav ikke er synlige.

Som lokalt pengeinstitut føler vi en pligt til at understøtte nye virksomheder. Så i princippet vil vi gerne have iværksættere som kunder, og vores mål er at skabe en relation, hvor vi kan understøtte nye virksomheder med andet og mere end en simpel erhvervskonto som f.eks. kreditter, forsikringer og løbende rådgivning,” siger Søren Kjær Christensen.

For Erhverv Hjørring er iværksætteri en mærkesag, og erhvervsforeningens bestyrelse er bevidst om problemet med iværksættere og erhvervskonti.

Lasse Gram Pedersen er bestyrelsens leadperson for iværksætteri. Han siger:

”Problemet er desværre latent. Men med den nuværende lovgivning er det svært at pege på en løsning. Erhvervsminister Simon Kollerup lovede i den tidligere regerings tid et lovforslag om at forpligte bankerne til at tilbyde en ”basal erhvervskonto.” Det har vi ikke hørt noget til fra den nye regering.

På lokalt plan kan vi næppe gøre meget ved problemet. Men i Erhverv Hjørring er vi klar til at bakke op om alle gode tiltag, der kan understøtte de iværksættere, som vi har brug for i lokalsamfundet.”

Del denne artikel