En uundværlig virksomhed på havnen

Marine-El har efter ejerskifte god fyldt op i ordrebogen

Johnni Jensen (til venstre) og Lars Nielsen, som nu ejer og driver Marine-El på havnen i Hirtshals.

Onsdag den 26. januar 2022

Skrevet af journalist Mette Ring for Erhverv Hjørring

Hvad enten det handler om el ombord på skibe eller hos de mange virksomheder på havnen, er Marine-El en vigtig virksomhed på havnen i Hirtshals. Efter et ejerskifte for ca. halvandet år siden besøger vi nu virksomheden, som ikke blot har de nordjyske havne som arbejdsplads.

Internationale serviceopgaver og ny-installationer har også fyldt godt op i ordrebogen, for Marine-El har de seneste år haft opgaver over hele verden fra Grønland til Bangladesh med større elinstallationer på nye fiskefabrikker, reparation af elektriske systemer på skibe og programmering af automatik på boreplatforme.

Marine-El beskæftiger sig med opbygning og montering af styretavler på eget værksted samt service og test af generatorfelter på skibe herunder elektrisk styring og automatik af ventilstyring, data-logning, køleanlæg og touchskærme. Virksomheden er også underleverandør ved etablering af frysehuse.

Elinstallatør Lars Nielsen og tekniker Johnni Jensen var medarbejdere i virksomheden, men 1. juli 2020 blev de ejere af Marine-El med 10 elektrikere, fire lærlinge, en programmør samt to flexjobbere. Overgangen fra medarbejdere til ejere er gået gnidningsløst, selv om både Lars Nielsen og Johnni Jensen erkender, at det er en balancegang.

– Vi har oplevet, at det er blevet taget godt imod af både medarbejdere og kunder. Ikke kun på havnen her i Hirtshals, men også af de kunder, vi har i de andre nordjyske havnebyer som f.eks. Skagen og Thyborøn, siger medejer Johnni Jensen.

Fra starten har de to ejere investeret i de fysiske rammer i virksomheden. Kantinen og kontorer er blevet moderniseret, og værkstedet og lagret er udvidet til det dobbelte.

– Vi har stadig til gode at markere det med en reception. Det har indtil nu ikke været muligt på grund af corona. Men vi håber, at det snart bliver muligt – måske her i foråret, så det glæder vi os meget til, siger medejer Lars Nielsen.

Cornaperioden gennem de seneste to år har ikke haft en nævneværdig betydning for ordrebogen hos Marine-El. Selvom diverse nedlukninger og restriktioner har fyldt meget for mange andre, har det ikke kendetegnet hverdagen hos virksomheden. Det har været, og det er fortsat, langt mere et spørgsmål om få fat i komponenter til opgaverne.

– Vi er ikke rendt ind i opgaver, vi ikke kan løse. Vi skal bare bruge længere tid på at finde de komponenter, vi skal bruge, og finde nye leverandører. Og samtidig betyder det så også, at vi skal være bedre til planlægning, siger Lars Nielsen.

Hos Marine-El er forventninger til fremtiden positive. Og det er baseret på travlhed og vækst – på trods af coronakrisen.

Det seneste år har nemlig understreget værdien af det særlige samarbejde og afhængighedsforhold, som virksomhederne på havnen i Hirtshals har med hinanden. Her peger både Lars Nielsen og Johnni Jensen på værftet som omdrejningspunkt.

Siden lokale kræfter genetablerede Hirtshals Yard i foråret 2021, har værftet haft vind i sejlene. De har haft et travlt år, og det har forplantet sig til blandt andre Marine-El, som har været underleverandør på mange af værftets opgaver.

Vi har haft folk på forskellige opgaver på værftet hele året igennem. Derfor ser vi havnen og dens virksomheder som et samarbejde på kryds og tværs. Går det godt for nogle af os, ja så giver det også omsætning hos andre. Sådan lidt ligesom, at hvis det regner på præsten, så drypper det på degnen, siger Johnni Jensen.

Del denne artikel