En alternativ vej ind i arbejdsstyrken

Fri fagskole er i fuld drift og søger flere partnere i erhvervslivet

Forstander Søren Hall (til højre) og Nicolai Klinge, der er ansvarlig for kontakt til virksomheder, fotograferet i Nordsøen Fri Fagskoles værkstedsafdeling på Vestkajen i Hirtshals.

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

Nordsøen Fri Fagskole er nu i fuld drift og tilbyder unge en alternativ start på vejen ind på arbejdsmarkedet end via de traditionelle ungdoms- og erhvervsuddannelser.

I den forstand flugter den fri fagskole i Hirtshals med Hjørring Kommunes nyligt vedtagne erhvervspolitik, der har overskriften ”Sammen om løsninger” og ”Styrk arbejdsstyrken” som formuleret mission.

Det praktiske omdrejningspunkt for fagskolens aktiviteter er ”Vestkajen”, det tidligere Vestkajens Maskinværksted, der nu er helt renoveret og udstyret til fagskolens aktiviteter.

I stueetagen er der den ene halvdel indrettet til værksted for arbejde med træ, den anden halvdel til arbejde med metal.

På førstesalen er der køkken til gastro-undervisning, mødelokale/kantine og kontorer.

Fagskolens elever bor på det tidligere motel bag Nordsøen-komplekset i det østlige Hirtshals.

Forstander Søren Hall er meget tilfreds med fagskolens rammer.

”Vi har mødt stor velvilje hos de lokale virksomheder, hos vores pengeinstitut og hos fonde til at føre projektet ud i livet. Vi er endnu ikke nået op på et elevtal, der kan bære driften, så den fortsatte støtte er nødvendig i indkøringsfasen,” siger Søren Hall.

I det hele taget er relationerne til erhvervslivet helt afgørende for den fri fagskole. Nicolai Klinge er fagskolens bindeled til virksomhederne. Han siger:

”Vores mål er give eleverne en ballast, så de er klar til at møde de udfordringer, der venter dem på arbejdsmarkedet. Her på Vestkajen arbejder vi med at give eleverne nogle faglige kompetencer. Men det er også vigtigt, at eleverne får et basalt kendskab til, hvordan det er at begå sig på en arbejdsplads. Derfor vil vi meget gerne have eleverne ud i praktik på lokale virksomheder.

Det er vi hidtil lykkedes godt med. Men vi vil gerne have flere virksomheder med – og ikke kun i Hirtshals.

Det er ikke alene til gavn for eleverne at komme ud på arbejdspladserne. Det er også en mulighed for virksomhederne til at kanalisere nye medarbejdere ind i en tid, hvor mangel på arbejdskraft er et voksende problem,” siger Nicolai Klinge.

Nordsøen Fri Fagskole henvender sig primært til unge, der af den ene eller den anden grund ikke har fundet vej ind i det etablerede uddannelsessystem. Fagskolen tilbyder to klasser:

Mari10m – hvor elever kan tage en 10. klasse afgangsprøve eller enkeltfagsprøver i dansk og matamatik.

Erhvervsklassen – med fokus på det praktiske, hvor eleverne forberedes til en erhvervsrettet uddannelse, praktik eller job.

Undervisningen foregår i tre linjer – Håndværk & Fiskeri, Gastro & Event og Outdoor Turisme.

Del denne artikel