Det du ellers ikke ser på Nordsøen

Direktør Karl Henrik Laursen var vært for Erhverv Hjørring-medlemmerne, der bl. a. blev vist rundt i forskningscentrene BioMar og Eel-Hatch.

Torsdag den 24. juni 2021

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

Alle kender Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Men hvor mange kender tvilling-institutionen Nordsøen Forskerpark?

Efter onsdagens Erhverv Hjørring Visit-arrangement er der i hvert fald en snes stykker af erhvervsforeningens medlemmer, der har fået et indblik i den brede palet af aktiviteter, der foregår i nabobygningerne til turistattraktionen.

Karl Henrik Laursen, der er direktør for begge Nordsøen-selskaberne, gav gæsterne fra Erhverv Hjørring en oversigt over de mange aktiviteter i Forskerparken, der alle har det til fælles, at de tager udgangspunkt i udvikling af fiskerierhvervet.

Som noget nyt fortalte Karl Henrik Laursen, at Nordsøen er gået aktivt ind i bestræbelserne på at trække et kommende demonstrationscenter for bæredygtigt fiskeri til Hirtshals.

Arrangements- og sponsorchef Ole Kjærsgaard Nielsen fortalte om de mange muligheder for events på Nordsøen – fra konferencer til familiefester – og om sponsorater, som Nordsøen har over 100 af.

Herefter fik gæsterne en indtryk af de forskningsmæssige aktiviteter hos Nordsøen med besøg hos BioMar og Eel-Hatch.

Fiskefoderproducenten BioMars forsøgscenter er et af de største privatejede forskningscentre i Europa inden for foder til akvakultur. Forsøgscenteret dækker et område på ca. 1.200 kvadratmeter. Mere end 16 forsøg kan afvikles samtidig. Der er sektioner optimeret til forskellige fiskestørrelser, arter og formål. Adgangen til forsyning af saltvand fra Nordsøens anlæg er afgørende for forskningscentrets aktiviteter.

Eel-Hatch har til formål at udvikle metoder til opdræt af yngel til produktion af ål i akvakultur. Ålen yngler naturligt i Sargasso-området af Atlanterhavet, og ynglemønstret er fortsat gådefuldt. I åleforskningscentret hos Nordsøen er man nået så langt, at man har holdt åleyngel – glasål – i live i 135 dage. Det er verdensrekord for europæiske ål.

Del denne artikel