Den grønne revolution på vej i Hjørring

42 projekter på i alt 2 gigawatt til behandling hos kommunen

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring

Hjørring kommune er et kraftcenter for produktion af biogas i Danmark. Men biogas er ikke ene om at stå bag den grønne revolution af energiproduktionen i kommunen, som tager fart i disse år. Lige nu ligger der 42 ansøgninger om projekter fordelt på sol, vind og biogas til behandling hos kommunen.

Tilsammen løber de ansøgte projekter op i 2 GW energi, hvilket svarer til en halv af de planlagte energiøer i Nordsøen. Så det er en meget stor sagsbehandling, når byrådet i slutningen af juni skal behandle, hvilke af projekterne, som går videre i planlægningsprocessen og går hele vejen frem til realisering.

Der er således faktuel baggrund for at kunne forudsige, at Hjørring kommune inden for overskuelig fremtid ikke blot kan være selvforsynende med energi, der er bæredygtigt produceret, men også kan være nettoeksportør af grøn energi.

Og det er netop målet for Hjørrings energipolitik, sagde Poul Rask Nielsen i sit oplæg for nylig på Erhverv Hjørrings generalforsamling.

Poul Rask Nielsen har titel af senior project manager med den opgave at koordinere og promovere grønne energiprojekter i Hjørring kommune.

I sit oplæg til Erhverv Hjørrings medlemmer på årsmødet gennemgik Poul Rask Nielsen de mange aspekter af den grønne revolution, der er godt på vej i Hjørring.

Udviklingen på området går så hurtigt og omfatter så mange nye begreber og teknologier, at det er svært at få et overblik. Ikke mindst hvis man som leder ønsker, at ens virksomhed skal være en del af denne revolution – hvad enten det er som producent eller som aftager af grøn energi.

Som en beskeden hjælp bringer ErhvervsNyt her en kort oversigt over nogle af de vigtigste begreber på området med afsæt i den planche, som vises over denne artikel, og som Poul Rask Nielsen selv benyttede ved sin præsentation på generalforsamlingen.

Biogas
På dette område er Hjørring som nævnt en førende aktør på landsplan. Ikke mindst i kraft af BB-Biogas i Smidstrup, Grøn-Gas i Vrå og Hjørring samt Sindal Biogas.

Biogas kan anvendes på linje med naturgas til f.eks. opvarmning, produktion af elektricitet eller som brændstof til motorer. Salg af certifikater, der dokumenterer bæredygtig produktion, på det internationale marked er en vigtig del af forretningsmodellen. Det samme gælder forarbejdning og salg af det slam, som er et restprodukt ved gasproduktionen.

De lokale biogas-producenter er i gang med en betydelig produktudvikling samt forøgelse af kapaciteten.

Vind
Vindmøller til produktion af elektricitet i stor skala er på lokalt plan først og fremmest knyttet til Hirtshals, hvor der i forbindelse med den påtænkte udvidelse af havnen er planer om yderligere vindmøller i tillæg til de fire kæmpemøller på Hirtshals Havn bl.a. ejet af Hirtshals Havnefond.

Men også flere andre steder i kommunen søges om vindmøller, hvoraf nogle knyttes til lokalsamfundsudviklingen med bl.a. billigere varme og el, mulighed for køb af andele og PTX produktion.

Dertil kommer European Energy’s planer om en park på op til 49 næsten 300 meter høje havvindmøller på havet mellem Hirtshals og Lønstrup.

Sol
Der er i dag kun mindre solcelleparker i Hjørring kommune. Udviklingen på dette område knytter sig primært til private anlæg på mindre arealer og til anlæg ved produktionsvirksomheder.

For virksomheder er solcelleanlæg velegnede, fordi el-produktionen primært foregår i dagtimerne og dermed modsvarer virksomhedens behov tidsmæssigt.

Nye typer af solceller kan måske accelerere udviklingen på området. F.eks. via solpaneler, der kan placeres lodret og drejes efter solen, så jorden kan dyrkes mellem panelerne.

Transport
Mens personbiler i stigende grad går fra benzin- og dieseldrift til elektricitet, er det kommercielle transportområde mindre gennemskueligt. Noget af den tunge lastvognstrafik kan konverteres til el.

Forbrændingsmotorer vil dog formentlig fortsat være normen. Men med hvilket brændstof? Det skal naturligvis være så grønt som muligt. Det kan f. eks. blive LNG (flydende naturgas), LBG (flydende biogas) eller brint (som brændstof eller i brændselsceller) eller ammoniak.

Den teknologiske udvikling på området er ret uoverskuelig og uforudsigelig. Mange har store forventninger til brændstoffer fra Power-to-X teknologi drevet af overskydende strøm fra vindmøller til fremstilling af diverse brændstoffer.

Selskabet Grøn Brint, som er etableret af Norwegian Hydrogen og Jens Peter Lunden (Grøn-Gas), skal operere på dette område.

Varme
På området for opvarmning går Hjørring kommunes bestræbelser ikke mindst på at få ledt overskudsvarme fra virksomheder ind i fjernvarmesystemerne. Som et eksempel kan nævnes et ønske, der omfatter overførsel af overskudsvarme fra de store virksomheder på Hirtshals Havn til Hirtshals Fjernvarme.

Kompetencer
Den eksplosive udvikling på det grønne energiområde stiller krav til kompetencerne hos ledelser og medarbejdere i virksomhederne. Det kan i forvejen være vanskeligt at tiltrække højtuddannet arbejdskraft til Vendsyssel. Hvis Hjørring fortsat skal være førende på det grønne område, er det derfor afgørende, at der er et attraktivt miljø i virksomhederne og i lokalområdet i det hele taget, som tiltrækker kompetente medarbejdere.

På sigt vil det være ønskeligt, at der kan etableres relevante uddannelser i lokalområdet parallelt med DTU Aqua i Hirtshals.

På det område har EUC Nord givet et flot eksempel hos Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn, hvor der tilbydes efteruddannelse af automekanikere til el-biler. Initiativet er banebrydende og har interesserede gæster fra hele Skandinavien.

Del denne artikel