Visioner forgår, men Phønix består

Endnu en plan om et stort hotel i Hjørring er blevet til ingenting

Hotel Phønix i Jernbanegade er fortsat det eneste store hotel i Hjørring trods mange visioner om endnu et stort hotel i byen gennem årene.

Onsdag den 3. februar 2021

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

Med den aktuelle plan om et byggeri af lejligheder på Bispetorvet ovenpå Føtex/Fætter BR-bygningen er endnu en vision om et stort hotel i Hjørring blegnet.

Visionerne om en konkurrent eller supplement til Hotel Phønix, Hjørrings ikoniske byhotel siden 1885, har været et fast indslag i den offentlige debat i over 30 år.

Sådan kunne et hotel på Bispetorvet ifølge en visionsskitse have set ud.

Senest har visionerne koncentreret sig om Bispetorvet, hvor to placeringer har været i spil.

Først handlede det om et hotel ovenpå Harald Nyborg-bygningen. Lokale ejendomsudviklere var klar til at bygge, men det lykkedes ikke at finde en virksomhed i branchen, der havde mod på at drive hotellet. I stedet blev der så opført lejligheder i Downtown Apartments, som er ved at blive færdiggjort

Det samme gjorde sig gældende med det seneste hotelprojekt ovenpå Føtex/Fætter BR, som aldrig nåede over visionsstadiet, og som nu synes afløst af planer om et 10 etagers lejlighedsbyggeri – hvis ellers kommunen vælger at ændre lokalplanen, så det bliver tilladt.

Den mest omfattende og offentlige hotel-diskussion i Hjørring fandt sted i 90’erne, hvor planerne om et såkaldt skovhotel i Bagterp Plantage rejste en årelang strid bundet i stærke interesser i bevarelse af naturen på stedet.

Dødsdommen over et hotel i Bagterp Plantage forkyndt i Vendsyssel Tidende.

I 1998 lagde kommunen låg på diskussion, da det blev besluttet, at der ikke ville blive lavet en lokalplan med tilladelse til hotelbyggeri.

Med åbningen af motorvejen skiftede fokus på placering af et nyt hotel i Hjørring til den østlige del af byen, og i 2005 kunne HP Gruppen og Zleep Hotels offentliggøre planer om et hotel ved trafikcentret.

Heller ikke den plan blev nogensinde realiseret, og det samme var tilfældet, da Hjørring Kommune og en større hotelkoncern forhandlede om at virkeliggøre en vision om et 12 etagers konferencehotel på stadiongrunden på Femhøje.

Det var i forbindelse med planerne om at bygge et nyt stadion i Park Vendia. Men da den plan gik i sig selv, og det nye stadion blev bygget på samme sted som det gamle, endte visionen om et 12 etagers hotel samme sted som de øvrige hotelvisioner i Hjørring.

Men Hotel Phønix står der stadig. Det blev bygget af Wilhelm Kypper og åbnede i 1885 under navnet Kyppers Hotel.

Gennem årene har det skiftet navne til Bristol og Missionshotellet og har gennemgået mange om- og tilbygninger.

I dag er Hotel Phønix med sine 68 værelser fortsat det eneste større hotel i byen, men suppleres i øvrigt af Hjørring Kro i Bagterp, Hotellet i Nørregade samt Dana Cup SportsCenter.

Del denne artikel