Når der åbnes, skal det være for alvor

Medlemmerne lider, siger Ole Søndergaard, formand for Hjørring Handel, der er betænkelig ved for tidlig corona-åbning

Ole Søndergaard, formand for Hjørring Handel, fotograferet foran sin lukkede restaurant og med en næsten tom Østergade i baggrunden.

Mandag den 15. februar 2021

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

”Selvfølgelig længes vi efter, at restriktionerne ophæves. Og det er godt, at det nu overvejes at åbne samfundet mere. Men når vi åbner, skal det være for alvor, så forretningerne kan planlægge langsigtet og ikke frygte for, at der kommer endnu en nedlukning.”

Det siger formanden Hjørring Handel, Ole Søndergaard.

”Det værst tænkelige er at være ”i tvivlens land”, hvor vi ikke ved, hvad vi tør regne med. Det er slemt nu for rigtig mange medlemmer af Hjørring Handel. Men det bliver endnu værre, hvis en åbning bliver efterfulgt af endnu en nedlukning,” siger Ole Søndergaard.

Handelens formand vurderer, at nogle få af hans medlemsvirksomheder klarer sig godt igennem coronakrisen. Primært fødevarebutikker.

Til gengæld har tøj- og sko-butikkerne det rigtig svært. Og de får også en hård tid efter en åbning, fordi de må sælge vinterkollektioner med tab og ikke har kunnet disponere på sikker grund omkring forårs- og sommertøj.

Nogle har opnået et vist salg over nettet. Men det er ingen simpel sag at oprette en netbutik, og i det marked er de oppe mod store konkurrenter med velfungerende online-butikker.

Bones-chefen Ole Søndergaard forventer, at hans eget område, restaurationsbranchen, bliver noget af det sidste, der får lov at genåbne.

”Hos Bones og hos mange af kollegerne opretholder vi aktiviteterne med take away-salg. Men omsætningen ligger langt under det normale – måske omkring 30 pct. hos os. Og så er avancen mindre på grund af manglende salg af drikkevarer.”

”Hjælpepakkerne er en hjælp, men dækker kun delvist vores tab. Og så kommer pengene alt for sent. Jeg har f.eks. betalt det hjemsendte personale løn i de seneste tre måneder, men har endnu ikke set en krone i kompensation,” siger Ole Søndergaard.

Som privatperson kunne Ole Søndergaard godt tænke sig, at skolerne åbnede mere.

”Jeg har selv en søn i 3. G – hvorfor kan man ikke finde en løsning, så han og de andre i afgangsklasserne kan være på skolerne på en betryggende måde og dermed få mulighed for en optimal eksamen. Det kan ikke være rigtigt, at årgang 2021 får et dårligt ry, fordi de ikke fik en ordentlig undervisning.”

Del denne artikel