Fornyet vækst via kvalitets-udvikling

Scanfiber investerer i teknologi og den tilhørende viden

Maskinmester Rasmus Gajhede har tilført Scanfiber de nødvendige kompetencer til optimal udnyttelse af den nye autoklave.

Fredag den 28. maj 2021

Skrevet af journalist Claus Dindler for Erhverv Hjørring/Hjørring ErhvervsCenter

Investering i avanceret teknologi og i medarbejdere med kompetencer til at udnytte mulighederne til at udvikle kvaliteten i produkterne skal bringe Scanfiber i Sindal tilbage på vækstsporet.

Som start-up i 00’erne oplevede Scanfiber Composites A/S en vækst, der i flere omgange placerede virksomheden på dagbladets Børsens liste over gazelle-virksomheder.

”I det seneste årti har vi ikke kunnet fastholde en tilsvarende vækst. Men nu vil vi tilbage på vækstsporet med en strategi baseret på at investere i udvikling af kvaliteten i vores ballistiske produkter,” siger CEO Erik Bundgaard Christensen.

Strategien fik fysisk udtryk ved anskaffelsen i 2019 af en avanceret autoklave. Det er et trykkammer. Her kan fiberprodukterne ved varme og højt tryk formes, så det beholder sin kvalitet overalt – også i bøjninger, hvor der ved mekanisk bukning ellers kan opstå nedsat styrke.

Til betjening af autoklaven blev maskinmester Rasmus Gajhede ansat. I første omgang – og med bistand fra Hjørring ErhvervsCenter – med løntilskud under Vækstpilot-ordningen. Men derefter i fast ansættelse.

Scanfiber har desuden investeret i et nyt computerstyret skærehoved til virksomhedens vandskæremaskine. Den kan nu skære i tre dimensioner. Det tilfører yderligere kvalitet til virksomhedens egne produkter, men er desuden et forretningsområde med eksterne kunder, der efterspørger skæring i materialer som for eksempel metaller, plast og glas.

For at optimere udnyttelsen af den programmerbare vandskæring er to af Scanfibers produktionsmedarbejdere blevet uddannet som industrioperatører hos EUC Nord, og en tredje er på vej til det samme.

Også en nylig kvalificering til miljøcertifikatet ISO 14001 bidrager til understregning af kvaliteten i både produktion og produkter hos virksomheden.

SCanfiber er således rustet til en salgsindsats baseret på forøget kvalitet i produkterne. Men så kom corona.

”Vores eksportsælgere har nu i 15 måneder ikke kunnet komme uden for kontoret. Vi har godt nok brugt Teams og andre online kanaler. Men det er altså ikke det samme som personlig kontakt. Især ikke i forhold til nye kunder,” siger Erik Bundgaard Christensen.

Scanfiber eksporterer over 90 pct. af produktionen af letvægts pansring til primært europæiske lande. Kunderne er både private (VIP-biler, pengetransporter osv.) og militære (køretøjer, skibe, fly).

Erik Bundgaard Christensen håber specielt på at kunne udvide eksporten til Tyskland.

”Vi har her i foråret købt virksomheden Krauss Schutztechnik i Langenfeld, som har været en mangeårig konkurrent/samarbejdspartner. Årsagen er ikke mindst et ønske om via tyskernes netværk at komme ind på det tyske forsvars-marked, som er kæmpestort, og som giver mulighed for kontrakter med levering over længere perioder,” siger Scanfiber-direktøren.

Scanfiber har i en årrække haft en engelsk afdeling, Scanfiber Composites UK Ltd.

”Men Brexit har givet mange komplikationer i forhold til England. Der er blevet rigtig meget papirarbejde. Men indtil videre bliver vi dog i England,” siger Erik Bundgaard Christensen.

Direktør Erik Bundgaard Christensen med et af Scanfibers ballistiske produkter, som er formet i en autoklave.

Del denne artikel